Gyűjtsük össze mind!

Már régebb óta terveztem a 32-es hőskorának archiválását, és Dömdödöm – talán már években mérhető távolságnyira – kölcsönbe fel is ajánlotta nekem a rengeteg birtokában lévő Hirdetés újságot, amit ezúton is köszönök Neki! A felajánlással azonban mindez-idáig nem éltem (noha már az átadás-átvétel módját is lebeszéltük), mert felmérni sem tudtam, mekkora munka volna az összes lapot beolvasni, digitalizálni, a kincseit beláthatatlan ideig pedig magamnál tartani illetlenségnek véltem.

Ennek a honlapnak az alapjául eleinte kizárólag Szivárvány féltve őrzött újsággyűjteménye szolgált, melyet volt olyan kedves és nekem ajándékozott. Aztán ahogy haladtam előre az archiválással és a feldogozásra váró készlet fogyni kezdett, Wolfram és Penelope is meglepett egy igen tekintélyes anyaggal. Nyilván így sincs a birtokomban minden lapszám, és a meglévők némelyike az elmúlt hosszú idő alatt sérüléseket szenvedett.
Lehet hogy találsz egy némiképp hiányos, vagy megrongálódott lapról készült másolatot, és megeshet, hogy Te egy épebb példánnyal rendelkezel.

Persze én is szeretném valamennyi lapot a legjobb minőségben közzétenni, és írnám is, hogy szóljatok, ha van nálatok, akár csak kölcsönbe is ilyen, máris rohanok érte és hozom-viszem, de ez nem fog menni.

Időm és energiám véges, a birokomba került lapokból heti háromszor egyet újra-megjelentetek, de többre tőlem egyedül nem nagyon futja.*

Jelenleg mindössze annyit ígérhetek, hogyha valaki küld nekem egy a sorozatból hiányzó megjelenési számú 32-est beszkennelve (akár több darabban is), úgy hogy a lapok minden meglévő része hiánytalanul be van olvasva (nem hiányzik jobb- vagy bal oldala, teteje, alja, vagy éppen a közepe), akkor én azt beigazítom, összeillesztem, igyekszem a webre optimalizálni, és a beküldő nevének megemlítése mellett az újra-megjelentetési sorban a birtokomban lévő lapok elé veszem.

További technikai információ:

A Hirdi mérete kicsit nagyobb, mint A3, így még egy ilyen méretű szkennerrel is beolvasva a lapot lemaradt az alja vagy a teteje a képről.

Én A4-es méretű lapolvasóval rendelkezem. Ezzel három darabban tudok egyetlen oldalt beolvastatni. (Az így beszkennelt képeket aztán még függőlegesbe kell forgatni és összeilleszteni. A betűkép torzulása nélkül ezt megoldani bonyolult és hosszadalmas eljárás, melynek részletezésére most nem térnék ki.)

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az internetre a tárhely borsós ára és a felhasználók általi gyors megjelenítés miatt sem célszerű nagy méretű képet feltölteni, ugyanakkor a kis méret a minőség és az olvashatóság rovására mehet, épp ezért mindkét fontos szempont figyelembevételével valamilyen kompromisszumos megoldást kell találni. Az archiválás korai szakaszában inkább a kisebb tárhelyméret-szükségletre koncentráltam, később azonban ? az olvasói visszajelzéseket is megszívlelve ? a hangsúlyos egyértelműen a minőség lett.

Hosszas kísérletezés után én a 300 dpi-s felbontást és a fekete-fehér fényképet választottam, azt külön megköszönöm, ha esetleg ebben a formátumban kapom meg a képeket!

Csuhás

 

* Időközben Ketrin is beszerzett egy szkennert, így azért már könnyebb volt haladni abban az időszakban, amikor a feldolgozásba ő is besegített.


Hozzászólnál?
Küldj kupont most!