Olvasóink által beküldött írások

Az elküldött kuponok itt kerülnek közzétételre.

Az üzenet (hozzászólás) beküldéséhez szükséges kupont ennek a lapnak az alján találod meg.
Ne feledd, régi hagyományunkhoz híven a beküldött írások nem azonnal jelennek meg! (Részletesebben olvashatsz erről a KupOnline című cikkben.)

394 hozzászólás a(z) Olvasóink által beküldött írások bejegyzéshez

 1. Szürketestvér szerint:

  Jó estlétet !

  Egy nappal korábban, mint általában, de megteszem tétjeimet. Az alábbiakban vázolom, e heti tippelgetéseimet:

  Dover ? Wrexham : hazai, vagy döntetlen (odds: 1,35)
  Chester- Lincoln : döntetlen (odds : 3,15)
  J.Perry ? D Morris : D. Morris győzelme (odds.: 2,9)
  Rio Ave ? Guinmares : Rio Ave győzelem, vagy döntetlen (odds: 1,3)

  Dover és a Wrexham csatája az angol foci konferencia ligájában. A Dover athletic csapatának jól megy, 6 forduló óta veretlen, ebből négy győzelemmel és két döntetlennel büszkélkedhetnek a ?fehérek?. Címerükben, az alsó sávban a tengert jelzi a hármas kék hullámvonal, felette a híres fehér sziklák láthatóak, amely mögött az erődítmény rajza figyeli a La Mans felől érkező idegeneket. A Wrexham, a walesi sárkányok nincsenek a helyzet magaslatán. Négy forduló óta nem tudtak győzelmet elérni. Kedvelem a ?velszieket? ám most a sárkányok fejet hajtanak a fehér sziklák előtt, de bízom benne, hogy a csatateret büszkén hagyják el legalább egy döntetlennel. Mert a tippem, Dover győzelem, vagy döntetlen eredmény.

  Chester és a Lincol találkozója szintén, angol foci és a konferencia ligában. A Chester FC 2010-ben alakult ujjá, vagy csak a neve újult meg. A ?kékek? a bajnokságban közepesnél kicsit gyöngébb teljesítményt nyújtanak. Eez idáig 15 mérkőzésből, ötöt nyertek meg, négy döntetlenjük és hat vereségük van. A Lincoln city Fc (a manók) jobban állnak a bajnokságban, jelenleg a 10. helyen tanyáznak, hat hellyel előrébb, mint a kékek. Jobb a statisztikájuk is 14 meccsből 6 győzelem, négy döntetlen és négy vereségnél tartanak. Talán esélyesebbek is, ám a Chester az otthonában nem lebecsülendő ellenfél. Címerükben egy kék vonalakkal megrajzolt oroszlán fej látható, olyan mint egy pecsét lenyomat, egy királyi pecsétnyomat. ?és ez a pecsétnyomat ott fog csattanni a Lincoln manóinak homlokán, ha más nem egy döntetlen formájában. Így tippem egál.

  J. Perry és D. Morris összecsapása, a [b]snooker[/b] Ruhr Open küzdelmeiben. Az okosok szerint az angol Joe Perry, a gentleman, vagy a tudós (művész) fazekas esélyesebb. Igaz egymással még nagy versenyenen játszottak, az adatok alapján. Ha az utóbbi idők eredményeit nézzük, akkor talán Perry esélyesebb igen. Ám az ír David Morris nem lebecsülendő ellenfél. A sétányok farkasa ahogy becézik?.kiismerhetetlen és nagy vadász. A zöld vidék, szürke vad farkasa méri össze erejét, szerencséjét és tudását az angol ?gentlemanussal?. Szerintem az eredmény nem lehet kétséges, a sétáló ordas, győzni fog. Tippem Morris győzelem.

  Rió Ave és Guimares találkozója a portugál foci liga kupájának küzdelmeiben. Nem igen ismerem a portugál bajnokságot, bár szerettem nézni a portugál válogatott játékát a nemzetközi porondokon. A Rio Ave eredményei az utóbbi időben imponálóak, utolsó hét mérkőzéséből 4-et megnyert, két döntetlent játszott, és egy ízben vereséget szenvedett. Utolsó három meccsén győzött zsinórban. A Guimares eredményei szerényebbek talán, az utólsó hét eseményt tekitve bizony 4 vereség, két döntetlen és egy győzelem a mérlege. Azonban ez kupameccs, ez nem bajnoki forduló?.ahol még a többi fordulóban lehet javítani. Íitt egyenes kiesés zajlik. Ám ettől függetlenül tippem, hazai, azaz Rio Ave győzelem, vagy döntetlen eredmény.
  Feldobom Yankee variésönbe, azaz a négy meccsből ha már kettőt eltalálok akkor szakítok kis nyereményt. Persze nem mindegy melyik tippek jönnek be?.egyértelmű, hogy a magasabb odds számú meccsek hoznak több pénzt. Alaptétként 60 Ft-t teszek meg, így mivel a variésön 11 variációt játszik meg, 660 Ft-ba kerül majd.

  Ám evvel még nincs vége:
  Álmot láttam:
  És

  Franciország ? Írország : döntetlen odds: 17,5
  Guilf ? Redbergsilds :döntetlen odds 9,25

  Röviden, Franciaország és Írország találkozója a rögby sportágban, a VB-n. Ritka a döntetlen ebben a sportágban, nem véletlenül az odds 17, 5-ös..
  Guilf és a Redbergsilds mérkőzés a svéd kézilabda bajnokságban, szintén döntetlen.

  Simán kötésben teszem meg, 250 Ft-ért, Nem lehet hibázni mind a két meccsnek? ülnie? kell és akkor a nyeremény összege : 17,5×9,25×250 = 40.468 FT lehet.

 2. Szürketestvér szerint:

  Jó estlétet!

  Heti ajánlat tippügyileg, röviden és velősen. Valahogy nincs kedvem elemezni, okoskodni…Túl sok a szomorú hír a fórum környékén.

  Montpellier ? Kolding : D (döntetlen) /kézilabda Bajnokok ligája küzdelem/
  Las Palmas ? Eibar : V (döntetlen, vagy Eibar győzelem) /spanyol foci/
  Aston Villa ? Stoke : D (döntetlen) /angol foci/
  Swansea ? Tottenham : D ( döntetlen) /angol foci/

  Feladom a múlt hetihez hasonlóan Yankee kombinációban, amely 11 féle variácót játszik meg. Ha már kettőt eltalálok akkor jön vissza pénz. Alaptétnek 50 Ft-t teszek fel, így figyelemmel a fent leírtakra 550 Ft lesz összesen. A múlt héten 60 Ft-os alaptéttel játszottam meg (660 Ft össz) de a négy meccsből három ült és 7.000 Ft feletti összeget kasszíroztam be.

 3. Csuhás szerint:

  Nem tudom, mi a holnapi tipp, de én ezt most fix hazaira fogadom és az asszonykádnak mindenképp ezúton is mielőbbi jobbulást kívánok!

 4. Szürketestvér szerint:

  Jó estlétet !

  A múlt hét nem volt túl sikeres a tippelés terén, ám ez a hét jobb lesz, vagy nem…

  Bala Town ? TNS : D (döntetlen)
  Port Talbot ? Llandudno Fc. : H (hazai győzelem)
  Stoke ? Bournemouth : H (hazai gyözelem)
  Ribe Esjberg ? Skanderborg : D (döntetlen)

  Bala Town és a TNS (The New Saints FC) találkozója a Wales-i focibajnokságban. Ez már a 7. forduló az idényben és a Bala ez idáig elég jól szerepel, bár a TNS se rosszabbul, hiszen a tabelllán egymást követik, a TNS az első, míg a Bala a 2. helyen áll. Mind a két csapat 3 győzelemmel és három döntetlennel áll. A Szentek gólaránya jobb mint Balának, mivel 11 gólt lőttek és csak hármat kaptak. Evvel szemben a Bala (a tóvidékiek) 8-azt rúgtak és csak kettőt kaptak. Nagy meccs várható, hiszen rangadó ez a javából. A Bala csapata főleg angol és velszi játékosokból áll, csak egy ?külföldi’ egy gibraltári szerepel az együttesben. A szentek csapatát, a velszi és angol srácokon kívül erősíti egy kajmán-szigeteki és egy Szent Kristóf és Nevis államszövetségből származó és állampolgárú játékos. A TNS címerében, a pajzsban egy sárkány és egy oroszlán áll egymással szemben, a Bala jelvényén, annak felső mezejében egy szárnyas oroszlán vöröslik büszkén. Nagy csata lesz, minden bizonnyal megtelik a 3000 főt befogadni képes stadion. Ám a küzdelem vége döntetlennel zárul.

  Port Talbot és a Llandudno Fc mérkőzése, szintén a velszi bajnokságban (foci) A Port Talbot jelenleg a 3. helyen áll a bajnokságban. A csapatban egy Dél-Afrikai játlékos kivételével csak velsziek játszanak. A Llandudno a bajnokság 8. helyén áll és szerintem a két csapat küzdelméből a Talbot-iak kerülnek ki győztesen. Amúgy talán páran emlékeznek rá, valaha volt egy olyan gépkocsi márka, hogy Talbot…

  Stoke és a Bournemouth összecsapása az angol premier ligában. A Bournemouth ujonc a premier küzdelmében, de tartja magát jelenleg a 12. helyen áll. A Stoke evvel szemben kicsit döcögve kezdte a bajnokságot és a 18 helyen lazsál. Bizom benne hogy kezd magára találni, legalábbis ez előző fodulóban a meglepően sikeres Leichesterrel játszottak egy 2.2-es döntetlent, szép küzdelemben, majd ezt követően a liga kupában, a Fulham otthonában tudtak nyerni 1 fával és továbbjutni a küzdelemben. A Bournemouth állja a sarat a bajnokságban és a liga kupában is nagy küzdelemben a Prestonnal szemben, annak otthonában ? tizenegyesekel ? de tovább jutottak. A Stoke-nak a bajnokság hat fordulójában még nem sikerült nyerniük. Itt az ideje. Tippem hazai győzelem.

  Ribe Esjberg és a Skanderborg mérkőzés, a dán ffi. kézilabda bajnokság, annak 5. fordulójában. A Ribe elég rosszul szerepel, utolsó három mérkőzését elvesztette. A Skanderborg csupán egy hellyel áll felette abajnokságban, ők sem büszkélkedhetnek. Ám még rengeteg idő és mérközés van vissza a bajnokság küzdelmeiből. A két csapatnak eddig nem volt döntetlenje, most lesz, ami ritka a kézilabdában, de ez a játék.

  Még nem döntöttem el milyen variésönben adom fel, lehet yankee-ben, ha alaptétnek pl. 50 Ft-ot jegyzek, akkor összesen 550 Ft-ba kerül a játék. Ha szerencsém van, és kettő bejön akkor már kis pénztet nyerhetek is. De bízzunk benne, hogy mindegyik meccs ülni fog.

 5. Szürketestvér szerint:

  Jó estlétet!

  A múlt hét nem jött össze tippügyileg, de se baj. Majd a héten.

  Stoke ? Leichester: D (döntetlen)
  Swansea ? Everton : H (hazai győzelem)
  Fc. Bruges ? Waasland Beveren : D (döntetlen)
  Sevilla ? Celta Vigo : Döntetlen, vagy Celta győzelem

  Öt fordulón vannak túl a profi focisták az angol premier ligában. A Stoke és Leichester találkozója különösen fontos a Stoke-nek, a ?fazekasoknak? Az idei szerzonban még nem sikerült nyerniük. Sőt a bajnoksággal párhuzamos futó Liga kupa 2. fordulóján is a Luton otthonában csak 11-esekkel tudtak tovább lépni. A csapat a bajnokságban jelenleg a 18. helyen áll. 2 döntetlent tudtak kiharcolni és 3 gólt lőttek összesen, ám kaptak 7-et. Hetet kapott ez idáig a bajnokságban a Leichester is, ám rúgott mellette 11-et, és az 5 forduló alatt három győzelme és 2 egálja van 0 vereséggel. Szóval szép nyitány. Most azonban a ?rókáknak? ( a Leichester C. F.c. címerében egy róka néz velünk /róka/-farkaszszemet) a sikerre igen csak szomjas fazekas sereggel köll megbírkózniuk. A kérdés, hogy nem fogyott-e meg a Liechesteriek hatalmas tüdeje, van-e még szusz, illetve mennyire kezd formába lendülni Stoke csapata. Tippem épp ezért döntetlen.

  Swansea és az Everton mérkőzése, szintén angol foci és a premier liga. A velszi hattyúk az előző fordulónban kikaptak a Watford otthonában. Az Eeverton viszont a gyengélkedő Chelsea-t fogadta és le is győzte. Az 5. forduló után jelenleg az Everton 7. míg a Velszi banda a 8. helyen áll. Mind két csapat 2-2 győzelemmel, 2-2 döntetlennel és 1-1 vereséget tud felmutatni ez idáig. A gólkülömbség utasítja egyiket a másik mögé. Az utolsó két találkozójuk egálokkal végződött, úgy hogy itt az ideje egy igazi velszi módon jól eltángálni a Liverpoolikakat. így tippem hazai győzelem.

  A belga bajnokság mérkőzése az FC Bruges és a Waasland Beveren találkozója (foci) A Bruges szerepelt /tegnap/ az Európa Liga D csoportjában, ahol a Nápoly otthonában kapott egy ötöst és még válaszolni sem tudott rá. A bajnokságban is kikapott az előző fodulóban. Noha előtte a Standard Liege-t verte 7:1-re. Lehet csöppet elbízták magukat. A Waasland Beveren szintén azonos formában játszik mint a Bruge, hiszen 3 győzelem 1 döntetlennel és egy vereséggel áll. Azonban a gólaránya gyengébb. Úgy érzem a csütörtöki nápolyi fiaskó benne lesz a Brűzsiek lábában és így a mérközés döntelennel zárul.

  Sevilla és a Celta Vigó összecsapása a spanyol csúcsligában. A Galicia-iak jól kezdték a bajnokságot, a három forduló után a 3. helyen állnak 2 győzelemmel és 1 döntelennel. Evvel szemben az andaluzok (Sevilla) gyalázatosan szerepelnek. 2 döntetlenjük és egy súlyos vereségük van ráadásul otthukban, Sevillában az Atletico Madrid-tól kaptak egy hármast. Viszont a Bajnokok ligájában a D csoport körben 15-én fogadták a Mönchengladbach csapatát amelyet 3 góllal kiütöttek. Jó meccs lesz. De a Celta jó formában van és tippem döntetlen-vagy Celta győzelem.

  Megjátszom Patent variűcióban, 70 Ft-os alaptéttel, úgy 490 Ft-ba kerül összesen. De ha elmegy 2 meccsem akkor is valamennyit még foghatok.

 6. Szürketestvér szerint:

  Jó estlétet !

  E heti tippmenéseim :

  Malaga ? Eibar : D (döntetlen)
  Atletico Madrid ? Barcelona : H (hazai győzelem)
  Avellino ? Modena : D (döntetlen)
  Sassoulo ? Atalanta : H (hazai győzelem)

  Malaga és az Eibar mérkőzése a spanyol első ligában (foci) Az Eibar nagyon jól kezdte az idényt két fordulóból két győzelem. Otthon fogadták a Bilbao-t és a baszkok csatájából a helyiek kerültek ki nyertesként. Előtte Andalúziában, a Granada fészkében is győzni tudtak. Malagában jó bort mérnek, bizony, a focijuk se rossz. Én azt mondom hogy kedvenc baszkjaim nagy csatában egy döntetlent érnek el.

  Az egyik nagy rangadó a spanyol fociban, a Atletico Madrid és a Barcelona találkozója. A katalánoknak nem megy olyan jól, hozzák a meccseiket, de olyan nyögvenyelősen. Még nincsenek formában. Remélem, hogy még nem is lendülnek nagyon bele, mert a tippem erre a meccsre bizony Madridi győzelem.

  Az olasz foci B ligájában nem rég kezdték csak meg a küzdelmeket a 2 forduló következik. Az Avellino és a Modena mérkőzés esélyesét nehéz lenne megtippelni, a csapatok formája és képessége még talány. Az első fordulóban a Modena a hazai pályáján kikapott a Vicenzától, míg evvel szemben az Avellinó szintén vereséget szenvedett ám idegenben a Salernita otthonában. Szvsz a két csapat keresi még a formát és megelégednek egy döntetlennel.

  Sassoulo és az Atalanta csatája az olasz A ligában. A kis Sassuolo tavaly szép sikert ért el, megkapaszkodott a csúcsligában és néhány szép skalpot begyűjtött. Legutoljára alulmaradtak az Atalantával szemben, annak otthonában. A jelen bajnokságban még csak a 3. fordulónál tartunk, és az előző két meccsen a Sassuoló két győzelmet ért el, a Bologna otthonában és azt nmegelőzően a Nápoly ellen tudott nyerni. Az Atalanta nem könnyű ellenfél, rutinos jó kis csapat. Milánóban kikaptak az Intertől a nyitó meccsen, majd az újon Frosinone-t verték már otthon. Úgy gondolom, hogy a kis Sassuoló sikere tovább folytatódik, van még szusz bennük és nyerni fognak.

  Holnap feldobom, még nem döntöttem el milyen variésönbe, de vszeg megpróbálkozom egy un. Yankee-vel. Ez 100 Ft-os alaptétnél összesen 1.100 Ft-ba kerül, ám lehet kevesebb alaptéttel teszem meg 60, vagy 80 Ft-tal. Ha már két meccset eltalálok akkor már nyerhetek kis pénztet, persze én abban bízok, hogy mind bejön.

 7. Szürketestvér szerint:

  Jó estlétet! A múlt heti tippelésem részsikert hozott, “szakítottam” tiszta haszonnal kb. 150 Ft-t.
  Ám itt az újabb tipp a hétre:

  Wales ? Izrael : H (hazai győzelem)
  Numancia ? Elche : H (hazai győzelem)
  Cliftonville ? Crusaders : D (döntetlen)

  A Wales és Izrael találkozó a foci eb csoportmérkőzése. A velsziek jól szerepelnek a selejtezőcsoportban. Jelenleg a csoportot vezetik, 14 ponttal. Maguk mögött tudhatják Belgiumot, Izraelt, Ciprust, Bosznia-Hercegivinát és Andorrát. Nem tünik erős csoportnak, de a fociban már bármi megtörténhet. Izrael is jól szerepel a csoport 3. helyén áll 9 ponttal és ha nyer akkor továbbra is versenyben marad a további selejtezőmeccsekért, vagy akár előre is léphet a tutti továbbjutás jelentő helyre. Ám ha a velsziek nyernek akkor, nagyon nagy valószínűséggel már az EB-n érezhetik magukat. …és ahogy tudjuk a velsziek inkább a máglyán halnak, de meg nem hátrálnak és dalolnak. Szóval tippem a hogy a velsziek győznek Izráel fiai felett, nem kicsi csatában.

  Numancia és az Elche találkozója (foci) a Spanyol 2. ligában. Az Elche az elmúlt bajnokságban még a első ligában szerepelt, ám kiesett. A Numancia jól kezdte a bajnokságot két győzelemmel, sok gólt is lőtt e két meccsen. Az Elche bemutatkozása a 2. ligában nem sikerült kikapott 2 góllal a Ponferradina otthonában. Majd az előző fordulóban viszont hazai pályáján, már legyőzte a Bilbao 2. csapatát. Ettől függetlenül szerintem a Numancia jó formája nem szakad meg és győzni fog így tippem a hazai győzelem.

  Cliftonville és Crusaders találkozó (foci) az Észak-Ír bajnokságban. A bajnokság 6. fordulójánál tartunk és ez a két csapat jól szerepel. Írott sorrendben a 2. és a 3. helyen állnak. 4 győzelme van a Cliftonville-nek a ?vörösöknek? ( hazai mezük vörös, innen lehet a becenevük) és 1 döntetlenje amelyet a Warrenpoint otthonában értek el. A Crusaders-nek a három győzelme mellett egy döntetlenje és az első fordulóban egy veresége is van. Kétségkívül nagy csata lesz és a tippem, bár még nem játszottak egymás ellen tétmérkőzésen egált, de így a tippem döntetlen. Nem bírnak egymással.

  Tehát csak három eseményt játszok meg és az új (nekünk) kombinációs formában amelynek neve trixie. A fogadás ára 100-as alaptéttel számolva összesen 400 Ft. A kombináció 3 kettes kötést és 1 hármas kötést játszik meg. Ebből fakadóan ha egy meccs elmegy a tippek között akkor még nyerhetek pénztet. Az össznyeremény, ha mindegyik meccset eltalálom szvsz kb. 2.740 Ft körül lehet.

 8. Szürketestvér szerint:

  Jó hétvégét!
  ..és hogy valóban jó legyen egy kis találgatás, csöpp anyagi befektetéssel a szerencsejátékba. Tippmix tippek:
  (bár vszeg csak a hétfői lapban jelenik meg, ám ma pénteken már megtettem tétjeimet.)
  Swansea ? Manchaster Utd : HD azaz hazai, vagy döntetlen eredmény
  Napoli – Sampdoria : DV azaz döntetlen vagy vendéggyőzelem
  Roma – Juvantus : D döntetlen
  Eibar ? Atl Bilbao : HD azaz hazai vagy döntetlen eredmény

  Észrevehető a figyelmes szemlélő számára, vagy inkább aki korábban figyelte a tippeket, az hogy egy esemény esetében kétesélyes tippeket is meg lehet játszani. Pl. hazai vagy döntetlen eredmény születik. Ez akkor is jó tippnek bizonyul, ha a meccs vége hazai győzelemmel, vagy akár döntetlennel zárul. Ám ha a vendég nyer, akkor a tipp erre az eseményre ?elmegy?. Természetesen egy ilyen kétesélyes tipp megfogadása esetében az odds kevesebb.
  Példa Szvenzi és a junájted esetében én a hazai gyözelmet, vagy döntetlent fogadom meg. (tehát kétesélyt) Ebben az esetben az odds 1,52. Ha csak Szvenzi gyözelemre tennék akkor az odds 3, vagy ha csak döntetlenre fogadnék akkor 3,1 lenne a szorzója a megfogadott tétnek. Tehát alaptétnél 100 Ft x odds.

  Tehát a Swansea és a Manchaster Utd találkozó a premier liga-ban (foci). Emmá a 4. forduló az idei bajnokságban. A Hattyúk jól szerepelnek eddig, kezdtek egy egállal (2:2) a Chelsea otthonában, aztán a ‘Castle-t verték, majd ismét egy egál a Sunderland otthonában. Majd a kupában a a Katedrálisokat (Yorkiakat) ütötték ki. Igaz ami igaz a Junájted is jól kezdett a bajnokságban 2 győzelem és ráadásul a a BL selejtezőben a belga FC Bruges kitötték. Idegenben a visszavágón 4-et vágtak, amiből a kölyök képű Rúúni hármat lőtt. Ettől függetlenül én azt mondom ? na mit? Hát azt hogy a ?velsziek? inkább a máglyán halnak, de meg nem hátrálnak. Ám azért odabiggyesztettem a (kétesélyben) egy döntetlent, tehát tippem vagy hazai győzelem, vagy egál.

  Napoli és a Sampdória csatája az olasz első ligában (foci). Ez a 2. forduló az olasz A ligában. Az első körben a ‘dória otthonában játszott és egy 5-öst rúgott az újonc Carpi csapatának, igaz azért kaptak kettőt. A Nápolyi csapat a kis Sassouló otthonába látogatott el és vereséggel kellett távoznia.
  A ‘dória jól kezdte a szezont, a Nápoly megbottlott (persze csak szerintük) A Genovai csapatnak (akinek neve a Sampdória a város két másik,korábbi fociklubjának egyesüléséből és neveiből alakult ki /Sampierdarenese és Society Andrea Doria/) jobbak az esélyei. Ám a nápilyi virtus és vér kötelez (hiszen Piedone is innen származtatik) szóval a tippem kétesélyben döntetlen, vagy vendég, azaz Sampdória győzelem.

  Róma és Juventus mérkőzés szintén olasz A liga (foci) A Rómaiak stilusosan Rómaeó és Júlia városában, Veronában egy egált harcoltak ki az első fordulóban. A Juve, az ?öreghölgy? evvel szemben otthonában, azaz Torinóban kapott ki egy fával az Udinésetől. Ami azért megelepetés. Bár az is igaz az első fordulók még sok csapat esetében a forma kereséssel és csapatépítéssel telnek el. Szerintem nagy csatában a mérkőzés döntetlen eredménnyel fog végződni.
  Eibar és az Atletico Bilbao találkozó a spanyol első ligában (foci) A baszkok csatája. Az előző bajnokságban ?kis? baszk vásor csapata az Eibar éppen csak kiharcolta a bentmaradást. Csudaszép kezdés után a bajnokság végére elfáradtak, vagy mit tudom én… De lényeg sokszor fogadtam rájuk és ?cserben hagytak?. De fátylat rá….és bízom bennük. Ecce valahol olvastam, hogy a baszk és a magyar nyelv rokonok lehetnek, ergo rokon nép is lehetünk. Nem igazán hisezk én már semmi ilyesmit el, mivel már voltam én már félázsiai szeret is ésatöbbi… De a lényeg nekem a kis Eibar csapata szimpatikus. A Bilbó a baszk ?főváros? csapata kétségkívül esélyesebb. A bajnokság második fordulója következik. Az elsőben az Eibar a Granada otthonában tudott nyerni, evvel szemben a Bilbó otthonában kapott ki, igaz a Barcelonától egy fával.
  Tippem kétesély, és így hazai győzelem, vagy döntetlen.

  A szokásos kombinációt játszom meg, azaz 3/4-es. Alaptétben 100 Ft., így négy megjátszott esemény esetében összesen 400 Ft…és ha mind bejönne akkor3.555 Ft-ot kaszálnék. Ha egy meccs nem jönne össze a tippelés alapján még akkor is nyernék kis pénztet.

 9. Szürketestvér szerint:

  Mivel két kuponom van, nemdebár?

  Így Jóestlétet!

 10. Szürketestvér szerint:

  Üldögélt, végre rátalált valamiféle megelégedett fáradtság. Hallgatta a vizet, a végtelen víz, partot sziklákat ölelő, csókoló moraját.

  Mesélik, hogy jár az úton egy ember, egy férfi, egy a sok ezer utazó közül. Életkorát nem tudni, de inkább már odafelé, mármint a halál tekintetében. Az ajkak regéje szerint megjárta már a francia út mellett az északi és a portugál utakat is. Mindig meg -megáll itt vagy ott, elidőzik akár napokat is. Kérés nélkül segít annak aki segítségre szorul. Nem beszél sokat, csak elmosolyodik ha megköszönik neki, ám néha még azt sem hagyja, hanem csak tovább-elsétál. Szemei ilyenkor nevetnek és kék fényben csillognak. Ám mesélte azt is valaki, hogy amikor nem néz embernek fiára, csak valahová el messze a távolba, vagy akkor amikor úgy hiszi magában van és üldögélve mereng. Szóval akkor szemei szürke fátyolba borulnak, mint a nehéz, esőtől tömött őszi felhők. Azt is mondják róla, hogy néha délre húzódik, átkel a nagy földek közötti tengeren, és a forró partok, zsúfolt városok mellett járja az utat. Ám az is igaz, hogy minden év egy napja ? minden bizonnyal fontos napja ? finyiszterránál találja őt. Ott ahol beléfeledkezik a sós ködbe és elidőzik lábait lóbálva, mintha valóban a világnak végin, annak peremin üldögélne.
  Nem tudják nemzetit, ha szól, akkor is több nép nyelvét keveri egyetlen egy furcsa elegybe, amelyet viszont még az is megért, aki nem tanulta az idegen népek beszédjit. Ha kérdezik honnan jött, akkor válaszol a maga által összekevert, csapongó hangon fáradhatatlan ajkakkal. Hangjának dallama kertet varázsol. Kertet, ahol körben karcsú erős nádszálak nyúlnak az égbe. Kerteket, ahol a boglárka cserjék örökké bontogatják sárga virágjaikat. Szavai nyomán paprika palánták növekednek, szőrös törzsű zömök paradicsomok pirosodnak és erős illatuk megtölti az ágyásokat. A levegőben érett sárgabarackok kacagnak, telt pocakkal körték kacsintgatnak a levelek között. Rózsabokrok támaszkodnak a kis terasznak, amely mellett a lilaakác sokszor kétszer is virágzik egy évben. Ha mesél, akkor csónak ring a sűrű nád között, öreg folyó kopott kis kikötőinek megszürkült deszkáin vadrucák tollászkodnak.
  Ha a nemzetéről kérdezik, büszke fény villan szemiben, mintha vágató lovak patáinak szikrái gyúlnának életre. Ám ha az emberekről faggatják akkor azt meséli, arra felé könnyen haragszanak, nehezen bocsátanak és sokat, túlontúl sokat keseregnek régről.
  Azt tudják épp honnan jött, de hogy merről azt nem. Azt sem tudják merre tart, csak azt hogy épp mostan hová megy.

  Mesélik néha levelet ír, egy hűvös, olcsó szállás félhomályában, ki-kitekintgetve az ablakon az idegen égre. Ujjai gyorsan száguldanak a kopott kis klaviatúrán. Minden bkizonnyal hibázik is sokat, me’ néha homályosan lát a valami ostoba kis bánaton keresztül, vagy csak mert annyi mindent akar leírni a fejében kavargó a gondolataiból, hogy ujjai le-és elmaradnak a nagy sietségiben. Ám a betűk és a sorok, amelyek így egymást folyton követve, mondatokat vetítenek a karcos képernyőre, egy távoli világot keltenek életre. Messzi dombokat, távolba nyújtózó síkságot varázsolnak, ahol az út, a szét és szerte szakadt töredezett köves hátán árnyas erdőbe vezet. Az erdőn túl öreg folyó kanyarog néha szelíden, néha borús hangulatban zúgva szétterülve és elmosva mindent ami olyankor elibe kerül. Az út melletti terület tele van vén, beszakadt fűzfákkal, szélesen pattogó kérgű magasba nyúló fekete nyárakkal. Az elhagyott telkeken akácok nyurgulnak föl a derékmagasnyi vadfüvek között, hogy majd az erősebbek, szilárd egyenes derékkal még nagyobbra nőjenek. E szép vidékre embereket rajzolnak a betűket kereső, suhanva matató ujjak. Embereket akik élnek, szeretnek, fájnak. Fájnak és meghalnak. Vidámak, ha aratnak, ha aratnak akkor mulatnak. Még valahol akadnak kések is a csizmaszárban, de mellette és vele együtt még akad becsület is, ami megszigorodik a markokban.

  Ahogy ott üldögélt nézte a távolodó alakot.
  Nézte ahogy ismerős-ismeretlen alakja lassan egyre kisebb lett, és a görbülő ösvény felett léptei is elmosódtak már. Elnézett a nagy víz felé…oda ahol a végtelen vizek mögött a nap is alábukik, oda ahová az ember se gyalog, se lovon se máson el nem ér soha. Szóval nekünk csak az út maradt, az úton vagyunk még és ideje újra hazamenni kicsit.
  (Úton, ami nem Keuroac, se más)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.